Discutii

Dragi mei prieteni va astept aici pentru orice fel de discutie legata de vin.
Si bineinteles putem discuta despre produsele de la vinuri-divine.ro


            Paharele si vinul sunt indispensabile.Pentru aprecierea corecta a calitatilor - limpiditate, culoare, arome, buchet, gust - se folosesc numai pahare din sticla sau cristal, perfect incolore, transparente, usoare si subtiri, fara striatii sau serigrafie. Grosimea sticlei si greutatea paharelor trebuie sa fie minime, iar partea superioara care vine in contact cu buzele este subtire. Piciorul paharului este subtire, fin si solid, rotund si suficent de inalt pentru a putea fi tinut in mana. Nu este recomandat contactul mainii cu partea superioara a paharului care contine vinul deoarece va modifica temperatura vinului si va ingreuna aprecierea limpiditatii.Capacitatea este adecvata (100..125...150 ml.) astfel incat sa permita rotirea vinului in pahar pentru a evidentia aromele sau buchetul, iar forma paharului este adecvata tipului de vin. Paharul pentru degustare a fost deja descris. Recomandam sa fie folosit acest tip de pahar pentru servirea vinurilor, dar atunci cand se servesc vinuri mai multe se recomanda a se folosi tipuri diferite de pahare, in functie de tipurile de vin pentru a permite aprecierea completa a culorilor, nuantelor, aromelor sau buchetului.
            Degustarea unui vin este o arta prin care se pune in valoare toata munca viticultorilor si oenologilor.
             Folosirea paharelor impune spalarea lor cu maxima responsabilitate si respectarea unor reguli:

Se folosesc numai pahare absolut curate.
Spalarea manuala se face cu apa calda fara detergent.
Aranjarea paharelor se face cu gura in jos, de preferinta in laditele din plastic destinate special depozitarii si manipularii lor.
Depozitarea si pastrarea lor se face in locuri inchise, ferite de mirosuri straine.
Inainte de utilizarea lor, toate paharele se controleaza.
La efectuarea mise-en-place-ului, emblema sau inscriptiile vor fi orientate astfel incat sa poata fi vazute.

Temperatura optimă de consumare a vinului



În scopul punerii în valoare a calităţilor olfacto-gustative ale vinului, există o temperatură potrivită de servire, ce depinde fiecare tip în parte. O regulă generală este că, cu cât vinul este mai dulce, cu atât el trebuie servit mai rece, iar vinurile tinere se servesc mai reci decât cele vechi. Trebuie avut în vedere faptul că în timpul servirii, vinul se încâlzeşte repede, de aceea umplerea paharului se face la doar 2 / 3 din capacitatea acestuia. 

Distanţa dintre sticlă şi pahar trebuie să fie cât mai mică în momentul turnării vinului, fără a sprijini gâtul sticlei de buza paharului.Paharele folosite pentru servirea vinului trebuie să pună în evidenţă limpezimea şi culoare licorii bahice.

Servirea corectă a vinurilor presupune câteva reguli:

  • vinurile seci se servesc înaintea celor dulci
  • vinurile albe seci se servesc înaintea celor roşii
  • vinurile rosii se servesc înaintea celor albe dulci
  • vinurile liniştite se servesc înaintea celor spumante
  • vinurile uşoare se servesc înaintea celor pline                                                                                                                                                                       

Temperatura corectă de servire a vinului este foarte importantă. Pentru răcire, sticlele cu vin vor fi introduse în frigider sau în frapiere umplute cu gheaţă şi apă. Nu se recomandă introducerea sticlei în congelator, deoarece răcirea bruscă poate produce spargerea sticlei. De asemenea, nu este indicată nici introducerea cuburilor de gheaţă în pahar.

Temperaturile ridicate amplifică senzaţia de dulce, în timp ce la temperaturi scăzute sunt puse în evidenţă gustul amar, sărat şi senzaţia de astringent, datorate taninurilor. Prin urmare:

 


Tipuri de vinuri Temperatura de servire
vinurile albe şi roze seci se servesc la temperaturi cuprinse între 8-12° C
vinurile albe mai corpolente, catifelate suportă temperaturi de 13-14° C
vinurile albe demidulci, licoroase, vinurile spumante, şampania se servesc la temperaturi mai scăzute, de 6-8° C, această temperatură permite o perlare de lungă durată
vinurile roşii, uşoare se servesc la temperaturi mai scăzute, ce păstrează fuctozitatea, cuprinse între 10-12° C
vinurile roşii, tari, corpolente se servesc la temperatura încăperii 18-19° C. Dacă vinurile au fost păstrate la temperaturi mai scăzute, ele vor fi aduse din timp pentru ridicarea temperaturii.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu